Sida: Feeds

Nyheter RSS feed

 • Test Nyheter
  Source: Nyheter – Informationsförvaltning Published on 2023-01-17 By Tom Sahlén
 • jkjkjkk
  Source: Nyheter – Informationsförvaltning Published on 2023-01-17 By Tom Sahlén
 • ny nyhet
  Source: Nyheter – Informationsförvaltning Published on 2022-12-27 By coreadmin
 • nyhetsinlägg
  Source: Nyheter – Informationsförvaltning Published on 2022-12-22 By coreadmin

RSS –Så här prenumererar du på bloggar och publikationer

RSS är ett sätt att samla information från webbsajter och bloggar och få de senaste rubrikerna eller korta puffar direkt. RSS står för ”Real Simple Syndication” och innebär att du prenumererar på ett webbflöde. Ungefär som att prenumerera på en tidning eller nyhetsbrev. Du talar om för en sajt att skicka dig de senaste rubrikerna så du kan klicka dig vidare och få upp texterna och läsa inläggen. Innehållet levereras i vad som kallas för ”feeds” och de läses av en så kallad RSS-läsare. RSS används både i bloggar och av stora nyhetssajter som Svenska Dagbladet och Sveriges Radio. RSS-flöden har funnits sedan 1997.
Det finns många olika program och webbläsare som man kan använda för att prenumerera på nyhetsflöden och bloggar. Några exempel är Outlook, Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox och Feedly (app för mobilen).

Steg-för-steg i olika läsare

Outlook
Högerklicka på mappen RSS-prenumerationer i Outlook (som finns bland dina inkorgar och mappar) och välj Lägg till ny RSS-feed. Ange URL-Adressen till RSS-feed i dialogrutan Ny RSS-feed. (Adressen hittar du genom att gå till den blogg du vill prenumerera på, högerklicka på RSSikonen och sedan välja Kopiera länkadress.) Den
klistrar du sedan in i rutan, se nedan. Välj Lägg till > OK.
Du kan nu välja att klicka på flödet under RSS-prenumerationer i din epost och
läsa nyheterna som mejl.

Internet Explorer
På webbsidan klickar du på RSS-ikonen för det innehåll (den blogg/publikation) du vill följa. När RSS-feeden öppnas i Internet Explorer, väljer du Prenumerera på denna feed. Dina prenumerationer hittar du sedan längst upp i webbläsaren bredvid dina bokmärken och här kan du klicka i flödet för att se innehållet. Då ser du också
när det publiceras exempelvis ett nytt blogginlägg. Observera att Microsoft Edge ännu inte stödjer RSS.

Google Chrome
För att använda RSS i webbläsaren Chrome behövs ett extra program eller ett så kallat plug-in-program som du enkelt laddar ner. Det finns en rad olika att välja mellan.
Det bästa är Chromes The RSS Aggregator som du hittar här:
https://chrome.google.com/webstore/detail/the-rss-aggregator/ffhafkagcdhnhamiaecajogjcfgienom

När du har installerat programmet hittar du en knapp längst upp i menyfältet med ikonen för RSS. Klicka på den och på Read Feeds så öppnas en meny för nyhetsflödet. Uppe till vänster i fliken hittar man ett plus Add feed där man kan klicka. Då får du upp en ruta med Ny feed där du klistrar in URL:en/webbadressen till bloggen du är intresserad av. (Adressen hittar du genom att gå till den blogg du vill prenumerera på, högerklicka på RSS-ikonen och sedan välja Kopiera länkadress.)
Sedan kommer du att kunna se de olika bloggarna med underrubriker och kan läsa dem i samma fönster.

Mozilla Firefox
Firefox funkar på samma sätt som Internet Explorer. På webbsidan eller i bloggen klickar du på RSS-ikonen för det innehåll (den blogg/publikation) du vill följa. När RSS-feeden öppnas väljer du Prenumerera på denna feed.

Dina prenumerationer hittar du sedan längst upp i webbläsaren i bokmärkeslistan. 
Mobilen – Inoreader, Feedly m fl För att prenumerera på bloggar och publikationer i mobilen Android och iOS finns flera olika appar man kan använda, t ex Inoreader. Feedly är en annan, så kallad molntjänst, där man kan samla sina prenumerationer och kategorisera dem via webbläsare eller app.
Man måste ladda ner appen, registrera sig och sedan är det bara att lägga till de flöden man vill följa. Detta görs genom att klicka på +-tecknet.